Få saker gjorda

Få saker gjorda
Vet du vad du vill och vet du hur du ska uppnå det du vill? Har du tröttnat på att alltid stressa och inte hinna med de saker du vill göra? Då är Getting Things Done (GTD) något för dig. GTD är till för dig som vill veta vad, när och hur du ska utföra dina uppgifter. Ett utmärkt verktyg för att uppnå personlig effektivitet & produktivitet!

Jag skrev tidigare ett inlägg, Personlig effektivitet & produktivitet. Detta är det 2:a inlägget i en serie om 6 inlägg på detta tema. Tidigare inlägg i serien är: Tidshantering.
"THERE ARE ONLY TWO PROBLEMS IN LIFE
Years ago, a friend added to my understanding of the fundamental duality of our universe by sharing this observation: "There are only two problems in life: you know what you want and you don't know how to get it; or you don't know what you want." This proposes only two solutions: (1) focus, then (2) organize and allocate your resources. Intend and execute. Create and complete. Make it up, and make it happen". - Dave Allen
Getting Things Done
GTD en mycket populär Time Management metod kallad Getting Things Done. Grundaren heter Dave Allen, en produktivitetskonsult från USA. Han är en mycket efterfrågad föreläsare och har skapat en hel industri kring sitt koncept, se hans officiella Hemsida. Ett stort genombrott kom med den bästsäljande boken Få det gjort!: svart bälte i vardagseffektivitet.
Få det gjort!

Nedan följer en kort genomgång av grundprinciperna i Getting Things Done. Du som verkligen är seriös med GTD bör läsa boken för att få ut mer av metoden.

Grunderna i "Få saker gjorda"
Det första du behöver göra är att avsätta tid, för det komma ta en stund att skapa de förutsättningar som behövs för att lyckas. En ny vana skapar du inte på en dag. Se det som att börja träna regelbundet. I början kan det vara svårt att hinna med det, men när du väl har gjort det till en vana så är det inget du tänker på längre.

Skriv ner allt som fångar din uppmärksamhet så du inte behöver tänka på det mer. Genom att skriva ner allt du har i huvudet får du också en bild av hur mycket som du har att göra.

1. Bearbeta - tömma inkorgen
När du har samlat in allt som behöver samlas är det dags att bestämma vad du ska göra med det. Det första du ska göra är att fråga dig själv om uppgiften kan utföras. Om inte så har du följande alternativ: kasta det, spara det till ett senare tillfälle eller arkivera det. Om du bestämmer dig för att spara det till ett senare tillfälle är det bra om du anger ungefär när du vill återkomma till uppgiften. Om uppgiften kan utföras och det tar mindre än två minuter att göra så få det undan ur världen direkt. Om det tar mer tid kan du antingen delegera uppgiften, planera in den i din kalender eller så gör du den så fort du hinner.

Lär dig också identifiera vad som är en uppgift och vad som är ett projekt. Om du måste utföra fler än en uppgift för att nå målet så är det ett projekt du har framför dig.

2. Organisera - skapa överblick
För att skapa en överblick behöver du organisera dina uppgifter i olika grupper. Här kan du få stor hjälp med GTD-anpassade applikationer eftersom de ger dig möjlighet att lätt sortera dina uppgifter efter projekt och kontext. E-post kan exempelvis sorteras under respektive projekt samtidigt som det sorteras under kontexten e-post. På så vis kan du få en överblick över alla uppgifter inom ett projekt och över all e-post som du behöver skicka.

3. Gå igenom - håll allt uppdaterat
När du har kommit till detta steg har börjat utföra dina uppgifter. För att fortsätta kunna vara lika effektiv och avslappnad samtidigt behöver du uppdatera dina listor med jämna mellanrum. Detta gör du genom att upprepa alla steg. Vissa saker behöver du kanske gå igenom dagligen som din kalender. Andra listor kan du gå igenom veckovis. På så vis vet du hela tiden vad, när och hur du ska utföra en uppgift.

Genom att hela tiden arbeta med rätt saker i rätt tid kommer du uppleva mindre stress samtidigt som du får mer saker gjort under tiden.

Intervju med Dave Allen som förklarar grunderna i GTD



Får du saker gjorda? Om inte är det dags att "Get Things Done"!

För mer tips om personlig produktivitet, kolla gärna in sajten Produktivitet - tips om hur du kan öka din personliga produktivitet och göra saker rätt!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.